Koje lekcije iz liderstva možemo naučiti od kraljice Elizabete II?

Kraljica Elizabeta Druga je početkom februara ove godine postala prvi britanski monarh koji je proslavio platinasti jubilej, odnosno punih 70 godina vladavine. Tokom ovih sedam decenija, dosta toga se promenilo kako u britanskom društvu, tako i u čitavom svetu, ali je i sama Elizabeta prebrodila mnoge uspone i padove opstajući na tronu.

Defitinivno nije lako obavljati tako odgovoran posao punih 70 godina. Međutim, ukoliko malo bolje razmislimo o tome, shvatamo da je njena uloga vrlo slična najvišim rukovodećim pozicijama u kompanijama. Zbog toga vam u nastavku donosimo nekoliko lekcija o liderstvu koje i te kako možemo usvojiti od kraljice Elizabete.

Budite spremni za najviše pozicije

Nije bilo sasvim očekivano da Elizabeta preuzme vladarsku titulu, međutim splet okolnosti je doveo na ovu poziciju. Naime, kada se rodila, Elizabeta je bila treća u redu za presto. Manje od godinu dana nakon što je njen ujak Edvard VIII nasledio kralja Džordža, on je neočekivano abdicirao u zamenu za brak sa ženom koju je voleo. Kada je njen otac nasledio svog brata na mestu kralja 1936. godine, Elizabeta je bila sledeća na redu za presto. U skladu sa tim je već tada počela sa pripremama za ulogu koja je čekala u budućnosti.

Prihvatite nove tehnologije

Iz današnje perspektive, moglo bi se zaključiti da su moderne tehnologije kraljici Elizabeti u mnogome pomogle da stekne i održi popularnost kod naroda. Naime, davne 1953. godine, ona je insistirala da se ceremonija njenog krunisanja prenosi na televiziji, iako se ovom predlogu žestoko protivio tadašnji premijer Vinston Čerčil. Ispostaviće se da je ova odluka bila odlična, budući da se na ovaj način kraljevska porodica približila narodu i omogućila im da bar kao gledaoci učestvuju u važnim događajima unutar palate. Takođe, Elizabeta je i među prvim šefovima država koji su prihvatili elektronsku poštu kao način komunikacije, a svoj prvi e-mail je poslala još 1976. godine. Dakle, Elizabeta je oduvek bila spremna da eksperimentiše i to joj se isplatilo.

Ostanite iznad sukoba


Dužnost britanskih monarha između ostalog jeste i da ne izražavaju svoje lične političke stavove, već da ohrabruju, upozoravaju i daju savete. Kraljica Elizabeta sve ove godine veoma uspešno održava balans u svojoj savetodavnoj ulozi bez iznošenja ličnog mišljenja, da se čak i na prvu naznaku da joj se nešto dopada ili ne dopada, mediji automatski alarmiraju. Tako je bilo i sa njenim stavom škotskom referendumu. Iz ovog možemo naučiti da ne zaslužuje svaka situacija našu punu pažnju. Isto tako, ponekad je važno da naučimo da svoje mišljenje zadržimo za sebe, uprkos onome što nam govori ego.

Povezane informacije

Komentari

    Prikaži više 
     Prikaži manje

Ostavite komentar